Het Fort van Liezele is het best bewaarde en gerestaureerde pantserfort van de Antwerpse buitenlinie. In 2016 werd een nieuwe vzw opgericht: ‘Memoriaal Museum Fort Liezele’. Die heeft van de gemeente de opdracht gekregen het fort uit te baten en om te bouwen tot een volwaardig museum.

Het fort herbergt vandaag reeds een prachtig museum. Dit vertelt haar geschiedenis aan de hand van authentiek materiaal en ingerichte lokalen zoals infirmerie, troepenkamers, commandoposten, keuken, enz. Echter, stilstaan is achteruitgaan. De toekomst vraagt, naast modernisering en uitbreiding, ook meer beleving.

Door de herdenking ‘100 jaar het einde van de Groote Oorlog’ in 2018 zal onze toeristische trekpleister extra aandacht krijgen. Concreet saneren we de inkom – of het keelfront – van het fort en plaatsen we een winkel. Het café bouwen we om tot een gezellig fortcafé. Een nieuwe polyvalente zaal kan tijdelijke thematische tentoonstellingen huisvesten of dienstdoen als multimedia-ruimte.

In 2018 maken we de rechterhelft van het dak waterdicht en leggen we er ineens een groendak op. Deze werken maken het beheer van het fort duurzaam, deels dankzij Vlaamse subsidies.

Jammer genoeg is het fort door deze werken enkele maanden gesloten voor individuele bezoeken. Vanaf juni 2018 opent het opnieuw, samen met het nabijgelegen landschapspark.

 “De oase van groen en de verschillende wandel- en fietsroutes in de buurt, zijn een unieke gelegenheid om tijdens de zomer van volgend jaar ons Fort van Liezele te ontdekken en beleven. Jullie zijn allen van harte uitgenodigd"

Ronny Tourne, schepen van cultuur